STOMATOLOŠKA PROTETIKA

10 studenoga, 2020 by admin
metal-free-ceramic-dental-crowns-ceramic-zirconium-final-version-staining-glazing-precision-design-high-quality-materials_153228-1095.jpg

Stomatološka protetika ima funkcionalnu i estetsku ulogu u nadoknadi  oštećenih i izvađenih zubi, krunicama, mostovima, ljuskicama te potpunim ili djelomičnim protezama

  • metal keramičke krunice i mostovi

Metal keramičke krunice/mostovi su kombinacija metalne osnove i vanjskog keramičkog sloja. Metalna osnova se može izraditi iz različitih plemenitih i neplemenitih legura te je zadužena za čvrstoću i precizno sjedanje protetskog rada. Za estetski učinak zadužen je vanjski keramički sloj. Metal je u potpunosti prekriven keramikom, te se ne vidi. Postoji široka indikacija za izradu metal keramike od solo krunica do semicirkularnog mosta. Prednost im je jeftinija cijena od potpuno keramičkih radova uz zadovoljavajuću estetiku. Izradom metal keramičkih radova u potpunosti su zadovoljeni kriteriji funkcionalnosti i estetike.

  • bezmetalne keramičke krunice i mostovi

Bezmetalne keramičke krunice e-max Ceram i cirkon keramičke krunice i mostovi – su   najsuvremeniji sustav nadoknade zuba koji se primjenjuje u estetskoj stomatologiji. Osim funkcionalnosti danas je potrebno zadovoljiti visoke estetske zahtjeve pacijenata. Estetika zuba i zubnih nadomjestaka postala je prioritet kod pacijenata. Zubni nadomjesci, mostovi i krunice izrađeni od keramike mogu vjerno reproducirati prijašnje stanje, jednako kao i korigirati boju, oblik, veličinu i položaj zuba. Materijali na bazi cirkona danas sve više istiskuju iz upotrebe klasične metal keramičke krunice i mostove. Cirkon je najnoviji materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Karakterizira ga vrhunska estetika, biokompatibilnost, preciznost i čvrstoća.

  • e-max Ceram keramičke krunice

– izrađuju se bez metalne osnove te svojom bojom, translucencijom, opalescencijom, transparencijom i flourescencijom najvjernije dočarava sva optička svojstva pravog zuba. Zato jer ne sadrži metal ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz meso. Čvrstoća e-max Ceram keramike 3 puta je veća od zubne cakline, tako da je strah od pucanja takvih krunica neutemeljen. Jednom pričvršćena za zub, takva krunica i zub čine jednu cjelinu.

  • cirkon keramičke krunice i mostovi

    – svojim iznimnim mehaničkim i estetskim svojstvima spadaju u sam vrh moderne estetske stomatologije

Cirkon keramika odlikuje se iznimno viskom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, izvrsne biokompatibilnosti (ne izaziva alergije) i odlične je estetike. Cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i u boji je zuba za razliku od metala kod metal keramičkih krunica. Koristi se za pojedinačne restauracije na zubima i vrlo čvrstog cirkonij oksida za zubne mostove širokih raspona.

    – izrađuje se CAD-CAM tehnologijom

CAD-CAM je skraćenica za engleske pojmove computer-aided design / computer-aided manufacturing (kompjuterski potpomognuti dizajn / kompjuterski potpomognuta izrada).

 CAD-CAM tehnologija omogućuje digitalno stvaranje najpreciznijih dentalnih nadomjestaka savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike što smanjuje mogućnost pogreške na minimum.

  • keramičke ljuskice (VENEERS)

– protetska rješenja u obliku faseta koja se lijepe na vanjsku površinu zuba te uz minimalno brušenje u potpunosti prikrivaju nedostatke prirodnih zuba. Ljuskicama možemo promijeniti boju zuba, oblik zuba i uljepšati osmijeh. One predstavljaju vrhunac u estetskoj stomatologiji.

  • keramički inlay i onlay

– estetski ispun izrađen od čiste keramike, na temelju otiska u laboratorijskom procesu

  • kombinirani fiksno-protetski radovi

Kombinirani protetski rad predstavlja stomatološko rješenje koje uključuje fiksni i mobilni dio. FIKSNI dio odnosi se na doradu postojećih, zdravih zuba, odnosno zuba kojima je korijen zdrav. Obično je to postavljanje zubne krunice (vidljivi dio zuba) na postojeći korijen ili postavljanje zubnog mosta. Taj se dio cementira i zato se zove fiksni. MOBILNI dio je potpuno protetsko rješnje koje se može pomicati (vaditi) i postavlja se na dio gdje nedostaju zubi te se pričvršćuje na fiksni dio. Ovdje govorimo o zubnoj protezi. Najjednostavnije rečeno, kombinirani rad uključuje zubnu krunicu ili zubni most kao fiksni dio cjeline na čije se krajeve nevidljivim zglobnim vezama pričvršćuje mobila zubna proteza.

  • totalne i djelomične proteze

    – proteze mogu biti izrađene od akrilata ili od kobalt-krom legure (wironit) – izrađuju se injektiranim putem što omogućava visoku dimenzionalnu stabilnost i čvrstoću

    – proteza Bio Dentaplast (bezmetalna) –izrađuju se od jedne vrste polimernih materijala – polioksimetilena.

Privatna ordinacija dentalne medicine, Danijela Benkus

Privatna ordinacija dentalne medicine, Danijela Benkus, dr.med.dent. nalazi se u modernom i ugodnom prostoru opremljenom najsuvremenijom opremom koja pacijentu osigurava brzu, bezbolnu i prije svega kvalitetnu stomatološku uslugu

Upoznajte nas

Copyright by Dental Benkus 2020. All rights reserved. Designed by Vop promidžba i usluge